bouw & woning

Hoe restaureer je vintage meubels en laat ze er weer levend uitzien

Lundia kasten

Tenzij u een professional bent, zijn de gebreken van vintage meubelen gemakkelijk te ontdekken: er zijn zichtbare vlekken, deuken en krassen. Zelfs als je van de stijl houdt en het voor altijd wilt houden, is je eerste neiging waarschijnlijk om het meubelstuk zo snel mogelijk te restaureren. Niemand wil immers dat zijn vrienden en familie de lelijke vlekken zien. Maar dat is niet de enige manier om met oude meubels om te gaan; ze kunnen ook weer tot leven worden gewekt in plaats van te worden gerestaureerd. Het idee dat vintage meubelen moeten worden gerestaureerd is een moderne interpretatie van de geschiedenis en remodeleringstechnieken. Dit gezegd zijnde, volgen hier enkele tips van onze vrienden bij ons over hoe je je oude stukken weer tot leven kunt brengen

Vintage furniture

Er zijn koopjes te vinden onder oude meubelstukken, maar alleen als je ze kunt herkennen. Veel mensen hebben het idee dat oude meubels veel geld waard zijn. In werkelijkheid is dat zelden het geval. Het hangt allemaal af van de kwaliteit van het meubel in kwestie. Kwaliteitskasten gaan met de juiste zorg een leven lang mee, terwijl meubels van mindere kwaliteit na tien jaar letterlijk uit elkaar kunnen vallen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je vintage meubelen van goede kwaliteit herkent. Er zijn twee dingen waar je op moet letten bij het zoeken naar vintage meubels: materiaal en slijtage. We gaan hieronder op beide in, maar onthoud deze algemene vuistregel: hoe ouder het meubelstuk, hoe groter de kans dat het authentiek en van hoge kwaliteit is. Er zijn bepaalde materialen die waarschijnlijk langer meegaan dan andere. Leer, hout en metaal zijn allemaal uitstekende keuzes als u op zoek bent naar iets met een lange levensduur. Natuurlijk zijn deze materialen ook te vinden in moderne meubels, maar je zult er waarschijnlijk een flinke prijs voor moeten betalen. Als u op zoek bent naar vintage meubels, zult u ze waarschijnlijk voor een lagere prijs vinden.

schuren en lakken

Vintage meubels zijn het waard om te houden zoals ze zijn. Er kunnen zichtbare vlekken op zitten, maar de patina van de tijd geeft ze meer karakter. Het verwijderen van deze vlekken zou hetzelfde zijn als het uitwissen van de geschiedenis. Maar als u uw meubel echt schoon wilt maken, is schuren en lakken de beste manier. Dit proces is perfect voor hout, en het zal ook werken op metaal. Er is ook een schuur- en lakproduct speciaal voor lederen meubelen. Dit proces zal krassen en vlekken verwijderen, en het zal ook de kleur van het hout naar voren brengen. Veel mensen die van vintage meubelen houden, willen niets aan het meubelstuk veranderen. Schuren en lakken kan worden gedaan op een manier die het oppervlak onaangetast laat. Zelfs als u schuurt en vernis aanbrengt, zult u nog steeds de sporen en deuken van de tijd zien. U zult merken dat ze karakter aan het stuk toevoegen.

In de was zetten en oliën

Dit is een geweldige manier om je vintage meubels schoon te maken en te restaureren. Net als bij schuren en lakken kun je kleine krasjes en vlekken van het oppervlak van het meubel verwijderen. Je kunt ook de kleur van het hout naar voren brengen en het een gladde afwerking geven. Wees alleen voorzichtig bij het kiezen van de juiste was en olie. Je wilt geen product gebruiken dat te zwaar is. Er zijn speciale wassoorten die speciaal voor houten meubelen zijn gemaakt. Deze worden meestal geleverd in een blik met een sponsapplicator. Wanneer u de was of olie aanbrengt, zorg er dan voor dat u dit in een goed geventileerde ruimte doet.

Overschilderen

Overschilderen is een geweldige manier om vintage meubels opnieuw te schilderen zonder de integriteit van het oorspronkelijke stuk te ruïneren. Dit werkt het beste als je meubelstuk een effen kleur heeft, maar je kunt het ook proberen op stukken met patronen. Het mooiste van overschilderen is dat je de originele verf niet hoeft te schuren of te verwijderen. Je kunt er gewoon overheen schilderen. Het zal volledig naadloos zijn. Als je werkstuk een vlek heeft, kun je daar ook overheen schilderen. Gebruik gewoon een penseel en verf in dezelfde kleur als de oorspronkelijke beits. Als je voor een groter contrast wilt gaan, kun je een roller gebruiken om het te verven.

Reacties uitgeschakeld voor Hoe restaureer je vintage meubels en laat ze er weer levend uitzien